Mitovi o trbušnjacima

Imati mišićavo telo sa izraženim i definisanim trbušnim mišićima je teško postići. Trbušni mišići fasciniraju, privlače pažnju i jesu stvar ponosa. Postoje ljudi kojima nije potrebno mnogo truda i odricanja da bi imali izražene trbušnjake, ali u većini slučajeva to je dug i mukotrpan posao.
Hajde da odagnamo mitove koji mogu da vas spreče ostvarivanju tog cilja:

1 . Broj pločica = broj mišića
Rectus abdominis – to je mišić koji je podeljen na pločice sa horizontalnim i vertikalnim tetivama. Broj i oblik pločica određuje genetika, ali uz kvalitetan trening to donekle svako može da se promeni .
2. Mnogo ponavljanja = savršeni trbušnjaci
Zapravo, to nije istina. Ako uradite mnogo ponavljanja, a zatim, nakon smanjenja procenata masti u telu, vi ćete samo videti ravan stomak. Ali, da bi pločice postale izražajnije morate da radite sa dodatnim opterećenjem 8-12 ponavljanja ili bez povećanja opterećenja, ali sa većom kontrolom pokreta i doziranjem intenziteta u fazi fleksije rectusa abdominisa.
3. Svakodnevni trening = dobro definisan stomak
Trbušni mišići su isti kao i svi drugi mišići. I oni takođe zahtevaju vremena da bi se oporavili. Morate da intenzivno radite na trbušnim mišićima do tri puta nedeljno.
4. Trbušnjaci = najbolja vežba za trbušnjake
Ustvari, za abdominalnu regiju postoji ogroman broj vežbi. Potrebno je da izaberete one koje su prava stvar za vas, pod kojima osećate rad ciljanog mišića. I ne zaboravite da se sve vežbe izvode sa savršenom tehnikom .
5. Istrajnost u radu = dobro definisane trbušnjaci
Treba zapamtiti da zbog viška masti ne možete da vidite pločice. Ali sam intenzitet i obim rada nije dovoljno. Masti se uklanjaju dijetom i kardio treningom.
6. Bočni lukovi = dobro definisan stomak
U stvari, bočni lukovi nije najbolja vežba za trbušne mišiće. Ovaj pokret uključuje prvenstveno oblikuse, jača ih i unapređenje ih. A to dovodi do malog, ali i dalje šireg struka tako da to nije najbolji izbor ukoliko želite da imate uži struk.
7. Mnogo ponavljanja + svakodnevni trening = dobro definisan stomak
Treba zapamtiti, da lokalni gubitak masti ne postoji. Za dobijanja 6 pločica vam treba određeno vreme, stroga dijeta i svakodnevno obavljanje aerobnih vežbi (trčanje, hodanje, biciklizam) u zoni inteziteta 65 % od maksimalnog srčanog ritma. Postepeno smanjenje količine telesnih masti na 10 %, videćete svoje pločice, ali ako želite da ih gledate u opuštenom stanju, moraćete da radite više i smanjite količinu masti do 6 %.
Duži proces mršavljenja i niži procenat masti u telu dovešće do sve više izražajnih trbušnih mišića. Ukoliko imate volje i istrajnosti rezultat će biti – savršeno i dobro definisani trbušnjaci.

Add Comment