Pića sa ugljenim hidratima i elektrolitima

Sportska pića imaju različite ukuse, uglavnom dodate ugljene hidrate 6 do 8 % ili 6 do 8 g/ml, natrijum 10 do 25 mmol i kalijum 3 do 5 mmol/l sa ciljem da rehidriraju i obezbede energiju tokom i posle vežbi.
Sportska pića povećavaju dobrovoljni unos tečnosti u poređenju sa vodom, čak i kada sportisti tvrde da ne vole njihov ukus. Sportisti će lakše nadoknaditi gubitak tečnosti tokom vežbanja i oporavka koristeći sportsko piće u poređenju sa vodom. Sportska pića imaju dobro apsorbciju preko creva. Rastvori od 4 do 8 % ugljenih hidrata mogu da obezbede dovoljan izvor ugljenih hidrata bez ometanja rehidratacije.
Dodavanje elektrolita, najčešće natrijuma je korisno da bi se održao nivo žeđi i može pomoći u smanjenju gubitka urina tokom oporavka nakon vežbanja.

Moguća upotreba
Tokom vežbanja sportisti bi trebalo da koriste prilike tokom sportske aktivnosti i treninga i piju dovoljno sportskih napitaka ne bi li dadoknadili 80 % tečnosti izgubljene znojem ili bar koliko je neophodno. Koncentracija u sportskim pićima može se promeniti da bi se povećao unos ugljenih hidrata u sportovima gde je potrebno dodavanje goriva kao prioriteta u hidrataciji.
Nakon vežbanja sportisti obično završavaju trening ili takmičenje sa srednjim do teškim deficitom tečnosti. Posmatranjem promena u telesnoj masi može se odrediti nivo dehidratacije. Rehidratacija zahteva unos tečnosti od 150 % u odnosu na deficit nakon vezbi u sledećih 1 do 2 sata i ne mora biti dobrovoljna. Korišćenje ukusnih napitaka i zamena elektrolita su vazan deo strategije u ovom procesu.
Za sportiste čiji je cilj da ostanu mršavi ili moraju da dobiju na telesnoj masi preterano korišćenje energrtskih napitaka može stvoriti probleme u balansu energije ili ukupne kalorijske potrošnje kod restrikitivnih energetskih dijeta. Sportisti ne bi trebalo da unose veće količine sportskih napitaka tokom vežbanja na primer unos u odnosu na gubitak znojenjem može usloviti znatno povećanje telesne mase. Osobe koje su izgubile velike količine natrijuma preko znoja treba da unose sportska pića sa većom koncentracijom natrijuma tokom vežbanja. Srednji do teži oblici dehidratacije uglavnom zahtevaju zamenu izgubljenog natrijuma, a sportski napici sa većom koncentracijom natrijuma su od velike koristi.

Add Comment